Berisha: Propozimet për këshilltarë bashkiakë janë të shkëlqyera, janë qytetare dhe qytetarë
me kredenciale shumë të forta

FJALA E KRYETARIT TË PD-së, SALI BERISHA NË MBLEDHJEN E KRYESISË


U thirr kjo mbledhje në këtë orë, sepse po vjen afati i dorëzimit të listave të këshilltarëve.
Ndërkohë fushata vazhdon me intensitet në të 4 anët e vendit. Ekziston një optimizëm i madh,
një entuziazëm. Duam të falënderojmë qytetarët për reagimin e tyre të shkëlqyer ndaj fushatës
së koalicionit ‘Bashkë Fitojmë’.
Ka një start të shkëlqyer, start i cili e ka tmerruar kundërshtarin tonë, kundërshtar që vepron si
me qenë në ilegalitet, klandestinitet, pa asnjë lloj transparente. Përdor gjatë edhe arrestime të
kryebashkiakëve të vetë në mënyrë që ti disiplinojë. Pra, kjo e jona kontraston si dita me natën,
me transparencën, përgjegjësinë.
Në tërësi një frymë bashkimi e paparë dhe për këtë dua të falënderoj të gjithë demokratët, të
cilët me ndjenjën e përgjegjësisë së madhe po bashkohen dhe janë të vendosur të mos
mashtrohen. Janë të vendosur të vazhdojnë kontributet e tyre në PD-në, në koalicionin ‘Bashkë
Fitojmë’ dhe të bëjnë gjithçka në rivendosjen e pluralizmit në Shqipëri dhe të bëjnë gjithçka për
fundin e monizmit dhe për fitoren e primareve, kandidatëve të lirisë që paraqiten.
Edhe njëherë theksoj se, në ftojmë çdo demokrat pa përjashtim të bashkohet në këtë betejë
dhe të mos ndjekë, dy pengje të diskredituara të Edi Ramës, Lulzim Bravën dhe Alibashën, që të
dy të mbajtur peng nga lidhje krimi, nga Edi Rama, që të dy.
Ne natyrisht të dy për lidhjet e tyre me krimin janë të larguar nga PD. Partia Demokratike nuk ka
përjashtim në statut, por largimi është vetëkuptueshëm. Çdo person, që del jashtë standardeve,
kritereve të qenit anëtar i kësaj partie e humbet automatikisht anëtarësinë kur verifikohen
lidhje me krimin dhe e vërteta është se që të dy këta, Basha me dosjen e mbyllur nga Edi Rama,
ky tjetri me probleme të thella serioze, të cilat nuk i ka deklaruar, por mbahen peng dhe
keqpërdoren në mënyrë ekstreme nga Edi Rama,
Ndaj dhe ftoj përsëri të gjithë demokratët, mbështetësit tanë, të mbështesin kandidatët e
primareve. Është një moment historik për forcën tonë politike, mbështetësit tanë, të ngrihemi
si misionarë për të firmosur me duart tona ndryshimin, rivendosjen e pluralizmit.
Ndryshimi sjell shpresën. Pa shpresë Shqipëria shkon në agoni dhe rruga e vetme për të sjellë
shpresën është ndryshimi. Unë kam besim të madh se kjo po ndodh dhe do të ndodhë.
Kjo mbledhje është thirrur për të formalizuar listat e dërguara nga degët për këshilltarë në 61
bashki të vendit. Unë në emrin tuaj dua të shpreh falënderimet më të përzemërta për rreth 5
mijë kandidatura, 5 mijë demokrate e demokratë, që kanë aplikuar për të qenë anëtarë të
këshillave si përfaqësues të PD-së. Në këtë kontekst, duke falënderuar shumë përzemërsisht,
kërkoj dhe mirëkuptimin e tyre se ka një kuotë të caktuar që ne mund të dorëzojmë dhe ka një
kufizim të kuptueshëm në listat do të jenë të përbashkëta sipas pozicioneve me Partinë e Lirisë.
Në këtë koalicion është bërë e qartë që është marrë mesatarja elektorale për bazë dhe kjo
është e ndershme plotësisht. Natyrisht ka patur degë që kanë patur edhe 1300-1500 aplikime.
Këto vetëm nderojnë PD-në, sikundër shtrojnë para nesh detyrën e përzgjedhjes së metodës
më të përshtatshme për zgjedhjen e tyre.
Primaret në një listë me 130 kandidatë do të shohim se çfarë përgjigje do tu japim. Unë ç’është
e vërteta po punoja me anëtarë kryesie për një sistem primaresh, por nuk kisha parashikuar se
mund të ketë edhe 150, 130 aplikime në një degë, për arsye se përfaqësimi duhet të ketë disa
proporcione, duhet të respektojë gjininë që e ka përcaktuar ligji, dhe kjo është një gjë shumë
pozitive. Ligji përcakton 50 me 50, por pastaj janë përfaqësime të tjera të cilat në këshillat e
bashkive janë të domosdoshme, ose janë të rëndësishme.
Këtu janë marrë për bazë propozimet e degëve, sepse kjo kryesi thashë po i formalizon ato.
Janë shmangur, nuk do të ketë në këshilla nga selia qendrore, në mënyrë që ti qëndrojmë atij
parimi të drejtë, të shpërndarjes së detyrave.
Propozimet janë të shkëlqyera. Janë qytetare dhe qytetarë, demokrate e demokratë me
kredenciale shumë të forta, shumë të lavdërueshme, dhe shpallja e listave të tyre është edhe
një nxitje e madhe për fushatën.
Defakto kandidaturat për këshilltarë do të jenë pjesë integrale e ekipit elektoral të kandidatit
për kryetar bashkie dhe në këtë mënyrë, fushata hyn në një stad më të avancuar, më të lartë.
Natyrisht aleatët në bazë të mesatares së tyre elektorale, do të kenë vendet e tyre në listat e
përbashkëta, por gjithnjë duke ndarë së bashku edhe rriskun edhe avantazhet. Listat janë
negociuara me aleatët dhe në tërësi janë rënë dakord.
Partia e Lirisë ka marrë 240 vende. PBDNJ-a 20 vende, PDK, 6 vende. Dhe pjesa tjetër i takon
Partisë Demokratike.
Nuk është e vërtetë se asnjë nga këto forca ti ketë marrë PD-së nga numri që ajo ka patur. Por
alternimi është bërë dhe do të bëhet, sepse kanë patur përqindjet e tyre në këshilla.
Duke e mbyllur këtë ekspoze dhe ftuar mediat që ne të vazhdojmë tani pa praninë e tyre
formalizimin e listave sipas bashkive.

Ndiq intervistat e fundit
Artikuj të ndërlidhur
Ndiqeni Partinë Demokratike në rrjete sociale